5 redenen om piloot te worden

Maak jouw droom waar bij KLM Flight Academy.

Bekijk redenen

Open dagen

Meer weten over onze opleiding? Kom naar een open dag!

Aanmelden

Wil jij piloot worden?

Wij zoeken jongens en meiden met ambitie en talent. Zoeken wij jou?

Ja!

Selectieprocedure

De totale selectieprocedure neemt ongeveer drie tot zes maanden in beslag.

Wij zoeken vliegtalent! Droom jij ervan om piloot te worden? En voldoe je aan onze toelatingseisen? Dan zoeken wij jou! Voordat je bij ons aan de opleiding kunt beginnen, moet je eerst succesvol de selectieprocedure en medische keuring doorlopen. Is dat gelukt? Dan weten jij en wij, dat je het in je hebt om een uitstekende verkeersvlieger te worden.

De totale selectieprocedure neemt ongeveer drie tot zes maanden in beslag.

De selectieprocedure

  • Fase 1: Basis capaciteiten onderzoek
  • Fase 2: Sensomotorisch onderzoek
  • Fase 3: Competentie onderzoek
  • Fase 4: TC/COVA gesprek

Het Aviation Medical Center voert de eerste drie fases van het selectie onderzoek uit. Het neemt drie niet opeenvolgende dagen in beslag. Na elke fase wordt bepaald of je doorgaat naar de volgende fase.

Fase 1: Basis capaciteiten onderzoek (BCO)

Bij fase 1 van de selectieprocedure word je beoordeeld op je capaciteiten, een sensomotorische screening en een persoonlijkheidsscreening.

Je wordt bij de intellectuele capaciteitentest beoordeel op cijfermatige capaciteiten, verbale capaciteiten, abstract redeneren, ruimtelijk inzicht, technisch inzicht en je planvermogen. Vervolgens wordt er tijdens de sensomotorische screening een test afgenomen als indicator voor je vliegaanleg. Daarnaast zullen we aan de hand van meerdere persoonlijkheidsvragenlijsten kijken naar je persoonlijkheidskenmerken in relatie tot het profiel van een verkeersvlieger. Er wordt gelet op je stabiliteit, werkhouding en je interpersoonlijke attitude.

Fase 2: Sensomotorisch onderzoek (SMO)

Je aanleg om te vliegen wordt getest tijdens het sensomotorisch onderzoek. Tijdens de eerste selectiefase kreeg je te maken met een kleine test, tijdens deze fase volgt een uitgebreider onderzoek. Er wordt gekeken naar je coördinatievermogen, je vermogen tot multitasken, je concentratievermogen en volgehouden aandacht.

Fase 3: Competentie onderzoek (KCO)

Fase 3 is het competentie onderzoek. In deze fase zal er verder gekeken worden naar wie jij bent als persoon en of je persoonlijkheid past bij het profiel van een verkeersvlieger. Je vult vragenlijsten in en krijgt een interview met een psycholoog. Daarnaast krijg je individuele opdrachten met een AMC acteur/psycholoog en ook een samenwerkingsopdracht (dit kan zijn met je groepsgenoten of met een medewerker van het AMC).

Fase 4: Gesprek met de Toelatingscommissie (TC) en de Commissie van Aanname (COVA) van KLM

De laatste stap van onze selectieprocedure is het gesprek met onze Toelatingscommissie van de KLM Flight Academy en Commissie van Aanname van KLM. Tijdens dit gesprek, van 30 tot 45 minuten, komen onder meer je behaalde selectieresultaten, je levensbeschrijving en je motivatie om piloot te worden aan bod. Bereid je dus goed voor!

Medische Keuring

Als je de selectieprocedure van KLM Flight Academy succesvol hebt doorlopen, staat in principe niets je meer in de weg om jouw droom te verwezenlijken en verkeersvlieger te worden. De laatste stap voordat je mag beginnen is de wettelijke vliegmedische keuring door KLM Health Services, met vestigingen in Schiphol Oost, Amsterdam en Den Haag. Het onderzoek duurt ongeveer een halve dag. Je ogen, oren, bloed en longinhoud worden getest en er wordt een hartfilmpje gemaakt. Heb je twijfels over de medische geschiktheid? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. Wij kunnen dan besluiten om bepaalde onderdelen van de medische keuring vóór de selectieprocedure te laten uitvoeren.

Kosten

Jouw bijdrage aan de selectieprocedure is € 335,-. Besef wel dat onze selectieprocedure niet vrijblijvend is: besluit je na positieve afronding van fase 2 of 3 of de gehele selectieprocedure de selectie niet te vervolgen dan verhalen we (behoudens gevallen van overmacht) de volledige selectiekosten met een maximum van € 1.800,- op jou.

De kosten van de medische keuring bedragen circa € 640,-.  Wij schieten deze kosten voor. Na goedkeuring ontvang je een rekening. Als je wordt afgekeurd en dus niet met de opleiding kunt starten, zijn de kosten voor ons.

Herkansingsmogelijkheden

Wanneer je binnen 2 jaar na het behalen van je havo of vwo diploma* voor het eerst aan onze selectie hebt deelgenomen, maar geen positief resultaat hebt behaald, mag je je nog een keer aanmelden voor de selectieprocedure. De voorwaarde hiervoor is wel dat je eerst een Bachelor en/of Master studie (studierichting is vrij in te vullen) afrondt om jezelf verder te ontwikkelen. Let op: er moet minimaal twee jaar zitten tussen je eerste selectiepoging en de herkansing. De herkansing dient uiterlijk binnen 8 jaar na datum van de eerste afwijzing plaats te vinden.

*Hiervoor geldt de datum dat het officiële diploma is behaald. Later behaalde deelcertificaten of aanvullende cursussen gelden dus niet als diplomadatum.

Deze termijnen en voorwaarden worden door ons strikt gehanteerd. Zorg er dus voor dat je hier goed kennis van genomen hebt.