5 redenen om piloot te worden

Maak jouw droom waar bij KLM Flight Academy.

Bekijk redenen

Open dagen

Meer weten over onze opleiding? Kom naar een open dag!

Aanmelden

Wil jij piloot worden?

Wij zoeken jongens en meiden met ambitie en talent. Zoeken wij jou?

Ja!

Selectieprocedure

De totale selectieprocedure neemt ongeveer drie tot zes maanden in beslag.

Wij zoeken vliegtalent! Droom jij ervan om piloot te worden? En voldoe je aan onze toelatingseisen? Dan zoeken wij jou! Voordat je bij ons aan de opleiding kunt beginnen, moet je eerst succesvol een selectieprocedure en medische keuring doorlopen. Is dat gelukt? Dan weten jij en wij, dat je het in je hebt om een uitstekende verkeersvlieger te worden.

De totale selectieprocedure neemt ongeveer drie tot zes maanden in beslag.

De selectieprocedure

  • Fase 1: Basis capaciteiten onderzoek
  • Fase 2: Sensomotorisch onderzoek
  • Fase 3: Competentie onderzoek
  • Fase 4: TC/COVA gesprek

Het Aviation Medical Center voert de eerste drie fases van het selectie onderzoek uit. Het neemt drie niet opeenvolgende dagen in beslag. Na elke fase wordt bepaald of je doorgaat naar de volgende fase.

Fase 1: Basis capaciteiten onderzoek

Bij fase 1 van het selectie onderzoek word je beoordeeld op de volgende onderdelen: cijfermatige capaciteiten, verbale capaciteiten, abstract redeneren, ruimtelijk inzicht, technisch inzicht, planmatig werken, een sensomotorische test en je motivatie.

Fase 2: Sensomotorisch onderzoek

Je aanleg om te vliegen wordt getest tijdens het sensomotorisch onderzoek. Tijdens het onderzoek naar je vliegaanleg word je beoordeeld op de volgende onderdelen: Oog- hand- voet coördinatie, oog- hand coördinatie/ leervermogen, multi-tasking/ stressbestendigheid, volgehouden aandacht, planning/ procedureel handelen, complexe keuze reactie en afwijking detecteren.

Fase 3: Competentie onderzoek

Fase 3 is het competentie onderzoek. Je vult vragenlijsten in en krijgt interviews met een psycholoog. Verder krijg je individuele simulaties en een groepssimulatie.

Fase 4: Gesprek met de Toelatingscommissie (TC) en de Commissie van Aanname (COVA) van KLM

De laatste stap van onze selectieprocedure is het gesprek met onze Toelatingscommissie van de KLM Flight Academy en Commissie van Aanname van KLM. Tijdens dit gesprek, van 30 tot 45 minuten, komen onder meer je behaalde selectieresultaten, je levensbeschrijving en je motivatie om piloot te worden aan bod. Bereid je goed voor!

Medische Keuring

Als je de selectieprocedure van KLM Flight Academy succesvol hebt doorlopen, staat in principe niets je meer in de weg om jouw droom te verwezenlijken en verkeersvlieger te worden. De laatste stap voordat je mag beginnen is de wettelijke vliegmedische keuring door KLM Health Services, met vestigingen in Schiphol Oost, Amsterdam en Den Haag. Het onderzoek duurt ongeveer een halve dag. Je ogen, oren, bloed en longinhoud worden getest en er wordt een hartfilmpje gemaakt. Heb je twijfels over de medische geschiktheid? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. Wij kunnen dan besluiten om bepaalde onderdelen van de medische keuring vóór de selectieprocedure te laten uitvoeren.

Kosten

Jouw bijdrage aan de selectieprocedure is € 200,-. Besef wel dat onze selectieprocedure niet vrijblijvend is: besluit je na positieve afronding van fase 2 of 3 of de gehele selectieprocedure de selectie niet te vervolgen dan verhalen we (behoudens gevallen van overmacht) de volledige selectiekosten met een maximum van € 1.800,- op jou.

De kosten van de medische keuring bedragen circa € 640,-.  Wij schieten deze kosten voor. Na goedkeuring ontvang je een rekening. Als je wordt afgekeurd en dus niet met de opleiding kunt starten, zijn de kosten voor ons.

Herkansingsmogelijkheden

Wanneer je binnen 2 jaar na het behalen van je havo of vwo diploma* voor het eerst aan onze selectie hebt deelgenomen, maar geen positief resultaat hebt behaald, mag je je nog een keer aanmelden voor de selectieprocedure. De voorwaarde hiervoor is wel dat je eerst een Bachelor en/of Master studie (studierichting is vrij in te vullen) afrondt om jezelf verder te ontwikkelen. Let op: er moet minimaal twee jaar zitten tussen je eerste selectiepoging en de herkansing. De herkansing dient uiterlijk binnen 8 jaar na datum van de eerste afwijzing plaats te vinden.

*Hiervoor geldt de datum dat het officiële diploma is behaald. Later behaalde deelcertificaten of aanvullende cursussen gelden dus niet als diplomadatum.

Deze termijnen en voorwaarden worden door ons strikt gehanteerd. Zorg er dus voor dat je hier goed kennis van genomen hebt.

 

  • AMC
  • AMC2
  • AMC3