5 redenen om piloot te worden

Maak jouw droom waar bij KLM Flight Academy.

Bekijk redenen

Open dagen

Meer weten over onze opleiding? Kom naar een open dag!

Aanmelden

Wil jij piloot worden?

Wij zoeken jongens en meiden met ambitie en talent. Zoeken wij jou?

Ja!

Toelatingseisen

Piloten dragen veel verantwoordelijkheid. Om er zeker van te zijn dat er een goede verkeersvlieger in jou schuilt, hanteren wij toelatingseisen die aansluiten bij de eisen van KLM.

Leeftijd en nationaliteit

  • Minimaal zeventien jaar bij begin opleiding;
  • Zeer goede beheersing van de Nederlandse taal;
  • Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een EU-lidstaat.

Medisch en fysiek

  • Lichaamslengte: minimaal 157,5 cm en maximaal 203 cm;
  • Ogen: een bril of lenzen zijn toegestaan, maar je oogafwijking mag niet groter zijn dan -6 en +5 (een extra keuring wijst uit hoe je oogafwijking zich in de toekomst kan ontwikkelen). Bij een afwijking groter dan -6 is deelname aan de opleiding eventueel mogelijk, neem hiervoor contact op met KLM Health Services;
  • Kleurenblindheid is niet toegestaan;
  • Toelating na laserbehandeling is onder bepaalde voorwaarden mogelijk (neem voor meer informatie over laserbehandelingen contact op met KLM Health Services).

Voor alle medisch gerelateerde vragen verwijzen wij je graag door naar KLM Health Services

Vooropleiding

  • Havo-diploma
    • Direct toelaatbaar: Ja, met de vakken wiskunde B, natuurkunde, Engels en Nederlands in je pakket.
    • Aanvullend: een natuurkunde cursus behalen, via het Boswell-Bèta  of WisMon Instituut. Deze cursus mag ook nog voltooid worden na het afronden van de selectie, maar voor de start van de opleiding.
    • Aanmelden voor de selectieprocedure is mogelijk in het eindexamenjaar, wel geldt de voorwaarde dat bij de start van de opleiding het diploma is behaald.
  •  Vwo-diploma
    • Direct toelaatbaar: Ja, met de vakken wiskunde A of B, natuurkunde, Engels en Nederlands in je pakket.
    • Aanmelden voor de selectieprocedure is mogelijk in het eindexamenjaar, wel geldt de voorwaarde dat bij de start van de opleiding het diploma is behaald.
  • International Baccalaureate (IB) diploma
    • Direct toelaatbaar: Ja, met tenminste standard level mathematics: analysis and approaches, physics, Engels en Nederlands.
  • ASO/TSO-diploma (België)
    • Direct toelaatbaar: Ja, met tenminste wiskunde (drie uur per week), fysica (twee uur per week), Engels en Nederlands (laatste jaar, derde graad).
    • Aanmelden voor de selectieprocedure is mogelijk in het eindexamenjaar, wel geldt de voorwaarde dat bij de start van de opleiding het diploma is behaald.
  • Frans Gymnasium
    • Direct toelaatbaar: Ja, met de vakken wiskunde, natuurkunde, Engels en Nederlands.
    • Aanvullend: een natuurkunde cursus behalen, via het Boswell-Bèta  of WisMon Instituut. Deze cursus mag ook nog voltooid worden na het afronden van de selectie, maar voor de start van de opleiding.
  • Duits Gymnasium
    • Direct toelaatbaar: Ja, met de vakken wiskunde, natuurkunde, Engels en Nederlands (natuurkunde mag afgerond zijn in het 5e leerjaar).
    • Aanvullend: een natuurkunde cursus behalen, via het Boswell-Bèta  of WisMon Instituut. Deze cursus mag ook nog voltooid worden na het afronden van de selectie, maar voor de start van de opleiding.

Havo- of Vwo-diploma zonder het juiste vakkenpakket

Wanneer je niet de juiste vakken in je pakket hebt kun je deze alsnog behalen, zodat je toegelaten kunt worden tot de selectie. Je mag maximaal 2 deelcertificaten naast je diploma behalen. De deelcertificaten kun je behalen via je eigen school of het Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs. Daarnaast accepteren we ook de examens afgenomen door de CCVX of het Boswell-Bèta Instituut (de CCVX en Boswell-Bèta bieden meerdere keren per jaar een examenmogelijkheid aan). Het Boswell-Bèta Instituut biedt daarnaast een cursus aan die jou voorbereidt op het wiskunde of natuurkunde examen. Deze cursus is niet verplicht en of je deze cursus wilt volgen als voorbereiding op het examen is daarom een keuze die je zelf maakt.

Wanneer je een VWO opleiding volgt/hebt gevolgd maar geen natuurkunde in je pakket kun je dit alsnog middels een deelcertificaat behalen. Dit mag zowel op HAVO niveau als op VWO niveau.

Let op: na het behalen van je Havo natuurkunde certificaat dien je de aanvullende natuurkunde cursus te volgen. Deze mag worden gevolgd nadat je positief de selectie hebt doorlopen. De cursus moet zijn behaald voordat je gaat starten aan de opleiding tot verkeersvlieger.

Toelatingseisen met een HBO/WO opleiding

Mocht je niet toelaatbaar zijn op basis van je middelbareschooldiploma, dan kun je met een diploma van een van de hieronder genoemde  HBO en WO opleidingen alsnog direct toegelaten worden  tot de selectie:

  • HBO opleiding Maritiem Officier (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
  • HBO opleiding Automotive Engineering (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
  • HBO opleiding Luchtvaarttechnologie Delft (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
  • HBO opleiding Werktuigbouwkunde (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
  • HBO opleiding Aviation-Engineering (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
  • HBO opleiding Aviation-Operations (wél aanvullende natuurkunde cursus nodig).
  • HBO Civiele Techniek (wél aanvullende natuurkunde cursus nodig).
  • WO Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek
  • WO Civiele Techniek

Vooropleiding MBO4

Met een MBO-4 diploma ben je niet toelaatbaar. Wel kun je via de opleiding Airline Pilot & management aan de Hanzehogeschool doorstromen naar de opleiding tot verkeersvlieger. Tijdens of voorafgaand aan het eerste studiejaar dien je deelcertificaten te behalen voor de vakken natuurkunde en wiskunde B op havo niveau. In september van het tweede studiejaar meld jij je aan voor de selectie. Bij een positief resultaat dien je nog een aanvullende natuurkunde cursus te doen, waarna je in mei van het tweede studiejaar kunt beginnen met je opleiding tot verkeersvlieger.

Let op: wanneer je je inschrijft voor de selectieprocedure moet je de benodigde deelcertificaten hebben behaald. Mocht je de gevraagde vakken nog niet hebben behaald dan kan je dus niet in selectie worden genomen.

Buitenlandse vooropleiding

Heb je een buitenlandse vooropleiding gevolgd en wil je graag naar onze vliegschool? Laat je diploma dan waarderen door het Nuffic.
KLMFA zal daarna mede op basis van de Nuffic waardering beoordelen of je toelaatbaar bent of niet. In aanvulling op je buitenlandse diploma vragen wij daarnaast altijd een Nederlands deelcertificaat voor de vakken natuurkunde en wiskunde B op havo niveau. Daarnaast accepteren we ook de examens afgenomen door de CCVX of het Boswell-Bèta Instituut (de CCVX en Boswell-Bèta bieden meerdere keren per jaar een examenmogelijkheid aan).  Je kunt je buitenlandse diploma maar één keer laten beoordelen door ons.

Nadat KLMFA de beoordeling heeft gemaakt zul je hierover geïnformeerd worden. Over de uitslag hiervan kan verder niet worden gecorrespondeerd.

Let op: na het behalen van je Havo natuurkunde certificaat dien je de aanvullende natuurkunde cursus te volgen. Deze mag worden gevolgd nadat je positief de selectie hebt doorlopen. De cursus moet zijn behaald voordat je gaat starten aan de opleiding tot verkeersvlieger.

Herkansingsmogelijkheden

Wanneer je binnen 2 jaar na het behalen van je havo of vwo diploma* voor het eerst aan onze selectie hebt deelgenomen, maar geen positief resultaat hebt behaald, mag je je nog een keer aanmelden voor de selectieprocedure. De voorwaarde hiervoor is wel dat je eerst een Bachelor en/of Master studie (studierichting is vrij in te vullen) afrondt om jezelf verder te ontwikkelen.

Let op: er moet minimaal twee jaar zitten tussen je eerste selectiepoging en de herkansing. De herkansing dient uiterlijk binnen 8 jaar na datum van de eerste afwijzing plaats te vinden.

*Hiervoor geldt de datum dat het officiële diploma is behaald. Later behaalde  deelcertificaten of aanvullende cursussen gelden dus niet als diplomadatum.

In aanraking geweest met justitie?

Op het aanmeldformulier vragen wij of je in aanraking bent geweest met justitie, hieronder is een toelichting over dit onderwerp te vinden.

De KLM heeft met het oog op de nationale en openbare veiligheid, van overheidswege toestemming gekregen om, ten behoeve van het screenen van personeel bij aanname, justitiële gegevens uit het Justitieel Documentatiesysteem van de Justitiële Informatiedienst op te vragen.
KLM Security Services heeft inzage in alle beschikbare justitiële gegevens, dus niet alleen veroordelingen, maar ook sepots, transacties en openstaande zaken. Bij de vraag of je in aanraking bent geweest met politie en/of justitie kunnen dus alle antecedenten worden ingezien en dien je hier met het beantwoorden van deze vraag rekening mee te houden. Indien de vraag negatief wordt beantwoord, terwijl er wel antecedenten zijn, kan dit worden meegewogen in de integriteitstoets van betrokkene.

Twijfel je na lezen van het bovenstaande? Neem dan gerust contact op met ons via +31 (0) 503098300 of info@klmfa.nl. Wij helpen graag! Op de open dag beantwoorden we ook al je vragen.