5 redenen om piloot te worden

Maak jouw droom waar bij KLM Flight Academy.

Bekijk redenen

Open dagen

Meer weten over onze opleiding? Kom naar een open dag!

Aanmelden

Wil jij piloot worden?

Wij zoeken jongens en meiden met ambitie en talent. Zoeken wij jou?

Ja!

Future Pilots 10 – Nikay

Onder de rook van Schiphol is Nikay uit klas 19-1 opgegroeid. Nikay komt uit ‘een vliegfamilie’, zijn vader en broer werken beide in de luchtvaart. Zijn vader heeft gewerkt als GWK (grondwerktuigkundige) en is nu verantwoordelijk voor het uitvoeren van audits op Easa part145 gebied binnen vliegtuigonderhoud. Daarnaast voert hij Airworthiness reviews uit voor de KLM CAMO (Continious Airworthiness monitoring organisation). Nikay ‘vliegt’ zijn, in 2011 aan de KLM Flight Academy, afgestudeerde broer achterna.

Familie band
Toen Nikay 11 jaar was, heeft hij samen met zijn broer (destijds net klaar met de opleiding tot verkeersvlieger bij de KLM Flight Academy) over Nederland gevlogen. Voor Nikay was dit een geweldige ervaring. Toen wist Nikay het zeker: “Ik wil ook piloot worden”.
Net voordat Nikay aan de opleiding tot verkeersvlieger begon, is hij met zijn broer naar Mauritius gevlogen. Gedurende de vlucht is hij in de cockpit geweest en is met de crew een aantal dagen op Mauritius gebleven. Nikay zijn broer is op dit moment second officer en vliegt op de B777 en B787.

Vooropleiding
Na het behalen van de Havo heeft Nikay eerst de studie Aviation aan de Hogeschool van Amsterdam gevolgd. Deze keuze heeft hij gemaakt, omdat hij best jong was, om selectie te doen voor de KLM Flight Academy. Door te starten met Aviation heeft hij meer levenservaring opgedaan. Nikay heeft zo  zijn propedeuse behaald en tijdens zijn studie Aviation heeft hij de selectieprocedure voor de KLM Flight Academy doorlopen. Na aanname bij de KLM Flight Academy is hij gestopt met de studie Aviation.

Selectieprocedure
Voor de selectieprocedure heeft Nikay zich goed voorbereid. Hij heeft zich ingelezen op internet, capaciteiten testjes geoefend en met o.a. zijn broer gesproken over de selectieprocedure. Het belangrijkste tijdens de selectieprocedure voor Nikay was dat hij zichzelf is gebleven tijdens de selectie procedure (onder andere psychologische testen en het TC/ COVA gesprek). Nikay had voorafgaand aan de selectieprocedure geen vliegervaring, voor de GVSS heeft hij vooral goed het informatieboekje geleerd (dit boekje krijg je 10 dagen voor de GVSS thuisgestuurd).

De opleiding
Principles of Flight vindt Nikay op dit moment het leukste in de theorie. Nikay kijkt het meeste uit naar het vliegen op de Diamond DA42. “Nu krijgen we in theorie hoe we bijvoorbeeld moeten vliegen op onze instrumenten, graag wil ik dit zelf gaan toepassen” vertelt Nikay. “Tijdens de opleiding mogen we ook nog een keer mee vliegen met een wing en de we gaan een keer mee kijken tijdens een van de simulator trainingen”. Verder lijkt het Nikay ontzettend leuk om naar Engeland te vliegen, over zee vliegen lijkt hem heel erg bijzonder.

Het leven op de campus
“Iedereen kent elkaar op de opleiding, omdat we maar een kleine groep studenten zijn. We wonen met bijna alle studenten op de campus en dit is erg gezellig. We hebben de woonkamer gezamenlijk ingericht en we eten bijna elke avond met elkaar.” Nikay vertelt dat hij vooral door de weeks studeert, zodat hij in het weekend (als hij thuis is), niet meer heel veel meer hoeft te studeren. “Ik studeer alleen in het weekend als ik bijvoorbeeld toetsen heb.” zegt Nikay.

Tips:
De motivatie om verkeersvlieger te worden is ontzettend belangrijk, zonder motivatie red je de opleiding tot verkeervlieger niet. Daarnaast moet je natuurlijk de luchtvaart heel erg leuk vinden!