5 redenen om piloot te worden

Maak jouw droom waar bij KLM Flight Academy.

Bekijk redenen

Open dagen

Meer weten over onze opleiding? Kom naar een open dag!

Aanmelden

Wil jij piloot worden?

Wij zoeken jongens en meiden met ambitie en talent. Zoeken wij jou?

Ja!

Future Pilots 6 – Jurgen Sterk

Jurgen uit klas 16-01 wist eigenlijk altijd al dat hij piloot wilde worden. Toch heeft hij eerst andere opleidingen gevolgd. Toen hij klaar was met de middelbare school, was het namelijk niet de ideale tijd om piloot te worden. Tijden zijn veranderd en hij besloot twee jaar geleden een poging te wagen. Met succes! Jurgen heeft de opleiding afgerond en is nu werkzaam bij het JobCenter van KLM Flight Academy, totdat hij een baan in de cockpit heeft bemachtigd. Lees meer!

Wat voorafging

“Hiervoor heb ik iets heel anders gedaan, namelijk Sociologie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ik heb voor beide opleidingen mijn Bachelor gehaald. Het lijkt misschien ver af te liggen van vliegen, maar ik ben toch blij met alle kennis die ik heb opgedaan. Ik heb er meer aan dan ik in eerst instantie dacht.” Op onze vliegschool zie je verschillende jongens en meiden die al een andere opleiding hebben gevolgd. We krijgen vaak de vraag of dat een nadeel kan zijn. Het antwoord daarop is: nee. Bepaalde vaardigheden die je bij een andere opleiding hebt geleerd, komen vaak toch van pas is gebleken.

Jurgen droomde al heel lang van een baan als piloot. “Maar tijdens mijn examenjaar op het VWO zag het er allemaal zo slecht uit voor de luchtvaart, dat ik heb besloten eerst te gaan studeren. Daarna had ik altijd nog de mogelijkheid om selectie te doen bij de KLM Flight Academy. In de tussentijd ben ik gaan zweefvliegen om toch dichtbij het vliegen te blijven.”

Waarom hij voor KLM Flight Academy koos? “Via het zweefvliegen leerde ik mensen kennen die daar ook op school hebben gezeten. Zij hadden altijd hele positieve verhalen over hun studententijd en natuurlijk de rest van hun carrière.”

Hoogtepunten tijdens de opleiding

Veel onderdelen van de opleiding vond Jurgen leuk. Zoals het Single Engine traject in Amerika. “Amerika was ontzettend gaaf, je mag dan eindelijk vliegen en je gaat al heel snel solo. Dat is een fantastisch gevoel wat je nooit meer vergeet! Verder is het navigeren ontzettend leuk. Er komt een hoop bij kijken, maar na zo’n vlucht geeft dat een heerlijk gevoel.”

Ook de bestemmingsreis viel in de smaak, zoals bij meerdere studenten. “Je gaat dan met je instructeur en je crew naar een bestemming naar keuze. Wij hadden gekozen voor Bergen in Noorwegen.” Het plannen van zo’n reis is nog een hele klus! “Denk aan toestemmingen aanvragen, parkeerplek regelen voor je vliegtuig en gedetailleerd de vlucht uitwerken. Hoe snel ga ik vliegen? Hoeveel minuten doe ik erover? Hoeveel brandstof neem ik mee? Hoe zwaar ben ik tijdens het opstijgen? En tijdens het landen? Hoe ziet het weer eruit tijdens je vlucht?“ Een hoop om rekening mee te houden!

JobCenter

Jurgen heeft ondertussen de opleiding afgerond. Hij neemt binnenkort zijn diploma in ontvangst. Hij is sinds vorige week werkzaam bij het JobCenter van KLM Flight Academy. Het JobCenter beantwoordt onder andere allerlei vragen over de opleiding. Dus als je een keertje mailt of belt, dan is de kans groot dat Jurgen je helpt.

Heel veel succes Jurgen! Als je eenmaal in de cockpit zit, spreken we je graag weer.