5 redenen om piloot te worden

Maak jouw droom waar bij KLM Flight Academy.

Bekijk redenen

Open dagen

Meer weten over onze opleiding? Kom naar een open dag!

Aanmelden

Wil jij piloot worden?

Wij zoeken jongens en meiden met ambitie en talent. Zoeken wij jou?

Ja!

Future Pilots 8 – Pauline Saathof

Dat je in je dromen moet blijven geloven wordt maar weer eens bevestigd door de 29-jarige studente Pauline Saathof uit klas 18-1. De van oorsprong Groningse was al op jonge leeftijd gefascineerd door de luchtvaart. Toch heeft het nog even geduurd voordat ze hier daadwerkelijk in terecht kwam. Nu ze eenmaal op de opleiding zit geniet ze van elke minuut: “want de tijd vliegt voorbij.’’

Onbereikbaar

Als klein meisje wist Pauline: ”later wil ik iets gaan doen in de luchtvaart”. Wat dat precies zou zijn, dat wist ze nog niet. Verkeersvlieger worden was vooral iets onbereikbaars, ze had nooit echt het besef dat dat ook tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Na haar VWO besloot ze dan ook om eerst een periode te gaan wonen en werken op Aruba, waar ze bij toeval in contact kwam met een crew van KLM die daar verbleef. “We hadden veel contact en ze hadden voor mij geregeld dat ik op de terugvlucht naar huis in de cockpit mocht kijken, toen wist ik ‘dat wil ik ook’!”

Andere tijden

Eenmaal terug in Nederland besloot ze selectie te gaan doen voor opleiding tot verkeersvlieger. Het selectieproces vorderde, maar door de op dat moment onstabiele economie sloeg de twijfel toe en besloot ze om op betere tijden te wachten. Ze vond in de Hogere Hotelschool een goed alternatief en rondde deze opleiding met succes af. Hoewel ze de nodige stages liep en werkervaring opdeed in andere sectoren verdween de luchtvaart nooit uit haar gedachten. Wanneer dan ook in de zomer van 2016 de vacature van ‘cabin attendant’ bij KLM voorbij komt twijfelt ze geen seconde.
Ze solliciteert, wordt aangenomen en bestempelt de tijd als ”de beste van mijn leven.”

Cockpit

Tijdens de vluchten die ze maakt als cabin attendant is ze zo vaak als mogelijk in de cockpit te vinden, waar zich de passie voor het beroep van verkeersvlieger verder ontwikkelt. Zo dicht bij het vuur besluit ze vervolgens al snel dat ze zich wil aanmelden voor de selectie van de KLM Flight Academy. Gesteund door haar vliegende collega’s gaat ze de uitdaging aan en dient haar aanmelding in. De selectie doorloopt ze positief: ”De grading vond ik alleen maar heel erg leuk!” en vlak voor haar 28e verjaardag krijgt ze het verlossende bericht dat ze mag starten aan de opleiding. Wel heeft ze nog een tip voor de selectiekandidaten: ”Zorg dat je beschikt over een goede zelfreflectie, dat is echt heel erg belangrijk. Ook moet je de eerste psychologische test (PO1) niet onderschatten, bereid jezelf dus goed voor op alles!”

Omschakelen

Terug in de schoolbanken na al die jaren, dat was even omschakelen. Maar, zo geeft Pauline aan: ”motivatie is alles” en ze haalt dan ook alle vakken zonder problemen. Het leukste aan de theorie vindt ze de hechte band met je klas en de communicatielessen. Soms verraste ze zichzelf ook: ”ik ben helemaal niet technisch onderlegd, maar een van de leukste vakken vond ik Aircraft General Knowledge.” Ook het campus leven bevalt haar uitstekend: ”ik vind het gewéldig!”

Afgelopen week heeft Pauline haar laatste lesdag gehad binnen het theoriegedeelte en ze maakt zich nu op voor de examens. ”Als alle examens zijn behaald start ik met het Single Engine Traject en ga ik dus eindelijk vliegen, ik kan niet wachten!”

We wensen Pauline heel veel succes en veel veilige vlieguren!