KLM Flight Academy vierde vandaag officieel de komst van de nieuwe Single Engine vloot en de uitbreiding van de Multi Engine vloot. Met maar liefst 12 nieuwe eenmotorige lestoestellen van het type DA40 en 6 meermotorige toestellen van het type DA42 zet de KLM Flight Academy in op verduurzaming van haar vliegopleiding. De toestellen zijn namelijk niet alleen stiller en zuiniger in gebruik, maar bieden daarnaast ook de mogelijkheid om op Sustainable Aviation Fuel (SAF) te vliegen. Bovendien zal er gestopt worden met het gebruik van loodhoudende benzine. Tijdens een feestelijk moment voor genodigden en aanwezige pers werd middels diverse presentaties aandacht geschonken aan de duurzame ambities van de vliegschool, het moederbedrijf KLM, SAF, de ontwikkeling van het elektrisch vliegen binnen de kleine luchtvaart en werd focus gelegd op de duurzame innovaties vanuit Groningen Airport Eelde.
Categorie: " Media en pers "
Aankomst nieuwe lesvliegtuigen KLM Flight Academy
KLM Flight Academy heeft vandaag twee nieuwe lesvliegtuigen van het type Diamond DA40 mogen verwelkomen in Eelde. De vliegschool heeft de Oostenrijkse vliegtuigbouwer Diamond opdracht gegeven voor het leveren van 12 nieuwe Diamond DA40 toestellen welke gefaseerd dit jaar worden geleverd.
Nieuwe Single Engine vloot voor KLM Flight Academy
KLM Flight Academy heeft vliegtuigbouwer Diamond opdracht gegeven voor het leveren van 12 nieuwe Diamond DA40 toestellen aan haar vliegschool. De toestellen zullen de huidige verouderde Single Engine vloot gaan vervangen. Daarnaast wordt de huidige meermotorige vloot, die bestaat uit vier Diamond DA42 vliegtuigen met twee toestellen uitgebreid.
Samenwerking KLMFA en Hanzehogeschool Groningen voortgezet
De KLM Flight Academy en de Hanzehogeschool Groningen hebben hun reeds lang lopende samenwerking formeel bestendigd. Tijdens dit feestelijke moment hebben beide partijen een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee is de major Airline Pilot & Management, de combinatie van Technische Bedrijfskunde en de opleiding tot verkeersvlieger bij de KLM Flight Academy, ook voor de toekomst goed geborgd.
KLM Flight Academy zoekt nieuwe studenten!
Eelde – 20 september 2022, KLM Flight Academy zoekt nieuwe studenten om te voldoen aan de vraag vanuit KLM naar afgestudeerde verkeersvliegers. Afgestudeerde studenten zullen aan de slag gaan als Second Officer B777 en B787 bij KLM. Met de huidige plannen zijn er tenminste 300 vliegers voor de komende 5 jaar nodig, waardoor afgestudeerde vliegers van de Flight Academy na hun opleiding snel in de cockpit van KLM-toestellen aan het werk zullen zijn.
KLM Flight Academy en E-Flight Academy verlengen samenwerking elektrisch vliegen
In 2021 maakte de KLM Flight Academy (KFA) bij haar 75-jarig bestaan bekend in te zetten op een zo duurzaam mogelijke vliegopleiding. Een belangrijke eerste stap daarin was het uitvoeren van een proef waarin KFA-studenten als onderdeel van hun opleiding enkele lessen elektrisch vliegen volgen bij E-Flight Academy op vliegveld Teuge. Deze proef is positief verlopen waarop de beide academies hebben besloten de samenwerking te verlengen.
Nieuwe financieringsmogelijkheid voor studenten KLM Flight Academy
KLM biedt aankomende piloten die gaan studeren aan de KLM Flight Academy (KFA) een nieuwe mogelijkheid om de opleidingskosten te financieren. Hiermee hoeft een afgestudeerd piloot de opleidingskosten pas terug te betalen als hij of zij in dienst treedt bij KLM.
KLM Flight Academy maakt werk van elektrisch vliegen bij 75-jarig jubileum
KLM Flight Academy maakt werk van elektrisch vliegen bij 75-jarig jubileum
De KLM Flight Academy (voorheen Rijksluchtvaartschool) viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. Vandaag staat de vliegschool daar in het bijzonder bij stil. Niet alleen door terug te blikken op onze mooie historie, maar vooral door vooruit te kijken naar een duurzame toekomst. Met concrete stappen op het gebied van elektrisch vliegen: in samenwerking met de E-Flight Academy op vliegveld Teuge wordt gestart met de eerste elektrische vlieglessen voor de toekomstige piloten van KLM. Daarnaast zijn vandaag opties vastgelegd voor de volgende generatie elektrische lesvliegtuigen die in de VS worden ontwikkeld door Bye Aerospace en die naar verwachting binnen enkele jaren beschikbaar zullen komen. De KLM-FA sluit hiermee aan bij de ambitie van KLM om een duurzame koploper te zijn in de luchtvaart, door continu op zoek te zijn naar manieren om onze voetafdruk te verkleinen.
Eelde – 22 september 2021
De KLM Flight Academy (voorheen Rijksluchtvaartschool) viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. De vliegschool staat hier vandaag in bescheiden vorm bij stil samen met een klein gezelschap genodigden en medewerkers. KLM Flight Academy (KLM-FA) blikt terug op een mooie historie, maar kijkt vooral vooruit. De vliegschool is overtuigd van de mogelijkheden luchtvaart duurzaam te maken en maakt vandaag haar eerste concrete stappen op dit gebied bekend. De KLM-FA sluit hiermee aan bij de duurzaamheidsambities van KLM en is er trots op de toekomstige piloten van KLM te blijven opleiden.
KLM-FA zet in op elektrisch lesvliegen
In de basisopleiding van de KLM-FA wordt gevlogen met kleine één- en twee-motorige vliegtuigen. Bart de Vries, directeur van de KLM-FA vertelt: “Juist voor onze operatie, met beperkte vliegtuiggewichten en vluchtduur, is elektrisch vliegen een veelbelovend alternatief. E-Flight Academy heeft als eerste elektrische vliegschool van Europa de koppositie als het gaat om het elektrisch opleiden van piloten. We gaan daarom graag de samenwerking met hen aan. Daarnaast hebben we vandaag opties vastgelegd voor de volgende generatie elektrische lesvliegtuigen die in de VS worden ontwikkeld en naar verwachting binnen enkele jaren beschikbaar zullen komen.”
Samenwerking met E-Flight Academy
E-Flight Academy, gevestigd op vliegveld Teuge bij Apeldoorn, is de eerste vliegschool in Europa waar lesgegeven wordt op de eerste volledig gecertificeerde elektrische vliegtuigen. E-Flight Academy beschikt over twee Pipistrel Velis Electro toestellen. De vliegtuigen -goed herkenbaar aan de blauwe ‘E’ op de staart- vliegen dagelijks zonder uitstoot en met nauwelijks geluidshinder voor de omgeving. KLM-FA en E-Flight Academy hebben besloten samen te gaan werken om elkaar te versterken, het elektrisch vliegen verder te ontwikkelen en het draagvlak ervoor te vergroten.
Zoveel mogelijk ervaring opdoen
Concreet wordt begonnen met één klas van de KLM-FA waarbij één vliegles uit het curriculum wordt vervangen voor een tweetal vlieglessen op de Velis Electro bij E-Flight Academy. Het primaire doel is om zoveel mogelijk ervaring op te doen met elektrisch vliegen voor zowel de studenten, de KLM-FA en E-Flight Academy. Vanuit deze ervaring volgt er een zorgvuldige evaluatie ten aanzien van onder meer de leerwaarde en passendheid binnen de opleiding.
De Vries: “We hebben veel zin om samen met koploper E-Flight Academy deze eerste écht concrete stap op weg naar een duurzame KLM-FA vliegopleiding te zetten. We hopen op een positief resultaat om samen verder te kunnen bouwen.’
Evert-jan Feld, mede-oprichter en Head of Training van E-Flight Academy vult aan: “Bij E-Flight Academy geloven wij in een wereld met een stil en schoon luchtruim waarin iedereen kan en wil blijven vliegen. Het verduurzamen van de luchtvaart is geen eenvoudige klus en ik denk dat deze samenwerking met de KLM-FA een fantastische stap in de goede richting is! We kijken ernaar uit om zoveel mogelijk jonge piloten in spe kennis te laten maken met elektrisch vliegen. Want ervaren is geloven!”
eFlyer elektrische vliegtuigen
Om het merendeel, of zelfs het geheel, van de beroepsvliegopleiding op elektrische vliegtuigen te kunnen doen zijn toestellen nodig met meer vliegbereik en een hoger maximaal gewicht. Deze zijn op dit moment nog niet beschikbaar, maar de ontwikkelingen gaan snel. Een koploper hierin is het bedrijf Bye Aerospace uit de Verenigde Staten. Zij ontwikkelen de tweepersoons eFlyer 2 en de vierpersoons eFlyer 4. De verwachting is dat deze vliegtuigen de komende jaren 2022 – 2024 gecertificeerd zullen worden door de luchtvaartautoriteiten in de VS en Europa waarna de eerste leveringen kunnen starten.
KLM Flight Academy heeft vandaag opties vastgelegd voor 14 van deze lesvliegtuigen (6 tweepersoons en 8 vierpersoons) en heeft daarmee zeker gesteld dat zij deze vliegtuigen kan aanschaffen zodra de productie is begonnen. ‘De eFlyer is een veelbelovende ontwikkeling en Bye Aerospace is een ambitieus bedrijf met veel innovatie-kracht. We willen daar straks niet achter in de rij staan! Met de komst van deze toestellen zullen we afscheid kunnen nemen van onze éénmotorige vliegtuigen met verbrandingsmotor waardoor we onze uitstoot van CO2 sterk beperken en geluidshinder fors zal afnemen.’ Aldus De Vries.
Duurzame brandstof
De KLM-FA maakt ook gebruik van tweemotorige lesvliegtuigen van het type Diamond DA-42. Deze vliegtuigen vliegen, in tegenstelling tot de meeste kleine vliegtuigen, op kerosine die ook getankt wordt door verkeersvliegtuigen. Groot voordeel hiervan is dat ze hiermee ook geschikt zijn voor het gebruik van Sustainable Aviation Fuels. KLM Flight Academy hoopt dat deze SAF de komende jaren in voldoende mate beschikbaar komt, ook op Groningen Airport Eelde, zodat ook de DA-42 operatie duurzaam uitgevoerd kan worden. Daarnaast zijn er ook al ontwikkelingen gaande voor tweemotorige elektrische lestoestellen, een ontwikkeling die op de voet gevolgd wordt. Bart de Vries sluit af: ‘Zoals het er nu voorstaat is een volledig CO2-neutrale operatie binnen 5 tot 10 jaar voor ons zeker haalbaar dus daar gaan we voor.’
Historie
De RLS (Rijksluchtvaartschool) opende op 1 januari 1946 haar deuren op militaire basis Gilze-Rijen. In 1954 verhuisde de school naar Eelde waar deze in 1991 werd geprivatiseerd, overgenomen door KLM en doorging als KLM Luchtvaartschool (KLS). Om het internationale karakter van de school te onderstrepen werd de naam gewijzigd in KLM Flight Academy. De vliegschool leidt jaarlijks 60 studenten op tot toekomstige verkeersvliegers bij KLM; de studenten volgen een vaktechnische opleiding van ongeveer 2 jaar waarbij het grootste deel van de opleiding plaatsvindt op Groningen Airport Eelde.
Pipistrel Velis Electro in de landing
Martinair Flight Academy en Lelystad Airport bedanken elkaar voor samenwerking
Vandaag bedankten Lelystad Airport en de Martinair Flight Academy elkaar geheel in stijl met een ‘brandweer salut’ en een laatste vlieggroet.
Kunstwerk ‘Diamantvogel’ voor KLM Flight Academy!
Toyisme Kunstbeweging heeft ter ere van de komst van het nieuwe lesvliegtuig de DA-42 onze vliegschool een kunstwerk aangeboden!